Stenoza spinalnega kanala


Shema utesnitve živčnih struktur
Shema utesnitve živčnih struktur

Ledvena spinalna stenoza pomeni zožitev hrbteničnega kanala z utesnitvijo živčnih struktur. Po več let trajajočih nespecifičnih bolečinah v križu se pojavijo za obolenje značilni simptomi v spodnjih okončinah: bolečine, mravljinčenje, slabši občutki in oslabelost v nogah. Omenjene težave se poslabšajo v vzravnanem stoječem položaju in med hojo, kar opisujemo z izrazom nevrogene klavdikacije. Olajšamo jih z aktivnostmi, pri katerih je hrbtenica upognjena nekoliko navzpred, npr. pri vožnji kolesa, hoji navkreber, sedenju, čepenju, opiranju na nakupovalni voziček…

Obolenje najpogosteje prizadene posameznike v sedmi in osmi dekadi življenja, neredko pa se težave pričnejo že po 50-em letu starosti. Med samim kliničnim pregledom posebnosti pogosto ne najdemo, zaradi česar so osebe, ki iščejo pomoč, v nezavidljivem položaju. Imajo namreč resno subjektivno težavo, vendar še ni prišlo do objektivno nepopravljive nevrološke okvare (npr. trajna izguba občutkov ali moči v nogah), ko pa je lahko za ukrepanje že prepozno.

Stenoza spinalnega kanala na treh nivojih; vidna z MR preiskavo
Stenoza spinalnega kanala na treh nivojih; vidna z MR preiskavo

 

Za potrditev obolenja je potrebno opravili globinsko slikanje hrbtenice, najbolje magnetno resonanco (MR), ki pokaže stopnjo stisnjenja živčnih struktur. Zdravljenje je v prvi vrsti konzervativno s fizikalno terapijo, opravljanjem fleksijskih vaj, zdravili proti bolečinam in po potrebi z blokadami. V kolikor obolenje poteka s težjimi simptomi, se odločimo za operativno zdravljenje. Cilj kirurškega posega je sprostitev živčnih struktur z ohranitvijo stabilnosti hrbtenice.

[prenos] 0.8 MB Ledvena spinalna stenoza

Dodatne informacije o stenozi spinalnega kanala v obliki predavanja 

 

"Čas in zdravje sta dve neprecenljivi dragocenosti, ki ju začnemo ceniti, ko se nam izmikata".

Denis Waitley