Bolečina v kolku pri otrocih


Najpogostejši vzrok za bolečino v kolku pri otrocih je prehodni sinovitis kolka, ki ga moramo, kadar traja dlje kot 3 tedne, razmejiti od Perthesove bolezni. Izključiti je potrebno tudi septično vnetje, ki zaradi hudega uničenja sklepnih površin zahteva agresivno kirurško in antibiotično ukrepanje, primarni maligni tumor in zdrs glavice stegnenice.

 

Izliv v kolčnem sklepu na desni strani
Izliv v kolčnem sklepu na desni strani

Prehodni sinovitis kolka

 

Bolečina v kolku pri otroku med 2. in 5. letom starosti, ki se lahko prične nenadno ali postopno, je najpogosteje posledica prehodnega sinovitisa. Zaradi zaščitnega mišičnega krča je gibljivost v kolku zavrta, prizadeta okončina je v fleksiji in zunanji rotaciji, zato otrok pogosto tudi šepa. Otrok sistemsko ni prizadet, so pa lahko ob subfebrilni temperaturi (do 38°C) rahlo povišani vnetni parametri. Natančnega vzroka ne poznamo, pogosto starši navedejo v anamnezi manjšo poškodbo (do 30 %), virusno vnetje zgornjih dihal (do 70 %) ali alergično predispozicijo (do 25 %).

 

Osnovna diagnostična metoda za pravilno postavitev diagnoze je ultrazvok, ki pokaže izliv v sklepu. Ob tipični klinični sliki in ob pozitivnem UZ izvidu nadaljnja diagnostična obdelava v smislu punkcije sklepa, rentgenskega slikanja ali scintigrafije skeleta ni potrebna. Otrok mora počivati, dokler se ne povrne polna gibljivost in bolečine ne izzvenijo. Bolezen traja ponavadi od 7 do 14 dni in ne pušča posledic. Nujna napotitev v ortopedsko ambulanto ni potrebna. V kolikor bolečine trajajo več kot 21 dni (pri 10 % obolelih), je potrebno opraviti rentgensko slikanje medenice s kolki zaradi izključitve Perthesovega obolenja.

 

Bakterijsko vnetje kolka

 

Hiter pojav bolečine v kolku, ki jo spremlja izrazita flektorna in abduktorna kontraktura, je sumljiv za gnojno vnetje v predelu kolčnega sklepa. Bolnik noge zaradi hudih bolečin ne more obremeniti. Ob tem je sistemsko prizadet, ima povišano telesno temperaturo (prek 39°C), vnetni parametri so močno zvišani (prisoten je pomik v levo). Manj dramatična je klinična slika pri dojenčku, kjer je vodilni simptom jok med previjanjem zaradi bolečin ob premikanju nogice. Najpogosteje gre za vnetje povzročeno s stafilokoki, ki se je razširilo hematogeno iz oddaljenega žarišča ali lokalno iz osteomielitičnega žarišča v metafizi stegnenice.

 

Ob izraženi burni klinični sliki sklep punktiramo. Evakuiran gnoj pošljemo na bakteriološko preiskavo, uvedemo empirično zdravljenje z antibiotiki širokega spektra, sklep široko odpremo in uvedemo izpiralno drenažo. Po prejetju izvidov antibiograma preidemo na ciljno zdravljenje z antibiotiki. Rentgensko slikanje v začetnem obdobju bistveno ne pripomore k postavitvi diagnoze. Z magnetno resonanco si pomagamo pri izključitvi osteomielitisa, ki se kaže s podobno klinično sliko.

 

Septični koksitis lahko v kratkem času popolnoma uniči sklep, zato je napotitev bolnika z nenadno nastalimi hudimi bolečinami v kolku ter izraženimi sistemskimi in laboratorijskimi znaki vnetja nujna. Prej, ko pričnemo z zdravljenjem, boljši je uspeh le-tega.

 

Perthesovo obolenje kolka
Perthesovo obolenje kolka

Perthesovo obolenje kolka (aseptična nekroza glavice stegnenice)

 

Klasični kolčni trias (bolečina, šepanje in omejena gibljivost v kolku) pri otroku med 3. in 10. letom starosti lahko kaže na Perthesovo bolezen. Bolezen je dolgotrajna in lahko traja več let. Gre za motnjo v arterijskem krvnem obtoku glavice stegnenice, ki povzroči odmiranje le-te. V začetnem obdobju prevladuje vnetna reakcija, ki povzroči klinično sliko prehodnega sinovitisa zaradi draženja sklepne ovojnice.

 

V kolikor težave po 21. dneh ne izzvenijo, je indicirano rentgensko slikanje kolka, ki pokaže diagnostično značilno kondenzacijo epifize zaradi infarkta. Potek bolezni redno spremljamo z rentgenskimi posnetki vsake 3 mesece. Osnovo zdravljenja predstavlja dolgotrajno razbremenjevanje okončine in hoja z berglami, katere lahko opustimo šele v zadnjem obdobju bolezni. V primeru neugodnega poteka je občasno indicirano kirurško zdravljenje. Bolezen pogosto vodi v deformacijo glavice stegnenice in razvoj sekundarne artroze.

 

Zdrs glavice stegnenice
Zdrs glavice stegnenice

Zdrs glavice stegnenice (epifizioliza)

 

Bolečina v kolku pri otroku med desetim in petnajstim letom starosti, ki se lahko prične nenadno z akutnim začetkom ali postopno v nekaj tednih, je najpogosteje posledica zdrsa glavice stegnenice. Pri nenadnem zdrsu otrok noge ne more obremeniti, spodnjo okončino zadržuje v položaju zunanje rotacije. Pri postopnem stopnjevanju bolečin otrok šepa, med pregledom opazimo zmanjšano gibljivost v sklepu (zavrta je predvsem notranja rotacija). Na meji med metafizo in epifizo prihaja do strižnih sil, ki ob še ne docela pojasnjenih okoliščinah (povišana telesna teža, poškodba) povzročijo zdrs.

 

Osnovna diagnostična metoda je rentgensko slikanje medenice z obema kolkoma in prizadetega kolka aksialno, na katerih je viden zdrs glavice stegnenice medialno in navzad napram metafizi. Zdravljenje je kirurško in temelji na preprečevanju nadaljnjega drsenja. Pogosto preventivno izvedemo operativni poseg tudi na zdravi strani, saj se bolezen v 50 % pojavi obojestransko. Nezdravljena bolezen vodi v varusno oblikovan vrat ali v aseptično nekrozo glavice stegnenice, kar pripelje do hitrega nastanka sekundarne artroze.

 

Tumorji v predelu kolčnega sklepa pri otrocih

 

Primarni kostni tumorji predstavljajo večino tumorjev pri otrocih. Lahko povzročajo diskretne bolečine v predelu kolčnega sklepa ali pa jih najdemo naključno pri rentgenskem slikanju zaradi poškodbe. Najpogostejši benigni kostni tumorji v tem področju so enhondromi ter juvenilne in anevrizmatske kostne ciste, ki lahko nezdravljene pripeljejo do zloma kosti. Posebno mesto pripada osteoid osteomu, ki je večinoma lociran v predelu vratu stegnenice. Tipične bolečine ponoči dobro odgovorijo na zdravljenje s salicilati. Diagnozo postavimo s scintigrafijo skeleta oz. CT preiskavo, ki pokažeta nidus - gnezdo. Kadar se bolečina v predelu kolka veča in se pojavi oteklina na stegnu, moramo pomisliti na primarni maligni tumor kosti, najpogosteje sta to Ewingov in osteogeni sarkom. Diferencialno diagnostično prihaja ob povišanih vnetnih parametrih v poštev predvsem osteomielitis. Pravilno diagnozo postavimo s pomočjo biopsije. Zdravljenje je odvisno od vrste tumorja.

 

"Prisežem, da bom moža, ki me je izučil v zdravniški vedi, spoštoval kakor lastne starše in da bom delil z njim svoj preužitek ter mu pomagal, če bo v stiski".

Hipokratova prisega