Spondilolisteza oz. zdrs vretenca


Spondilolisteza pomeni zdrs zgornjega vretenca glede na spodnje vretence v smeri naprej (anterolisteza). Poznamo tudi zdrs vretenca nazaj (retrolisteza pri okvari medvretenčne ploščice) in na stran (laterolisteza pri degenerativni skoliozi). Spondilolistezo razdelimo na pet podskupin glede na stopnjo zdrsa po Meyerding-u. Zdrs druge stopnje tako pomeni 26–50 % premik zgornjega vretenca napram spodnjemu, kar ocenjujemo s pomočjo stranskega rentgenskega posnetka ledvene hrbtenice.

Stopnje zdrsa vretenca po Meyerdingu od 0 do 4
Stopnje zdrsa vretenca po Meyerdingu od 0 do 4

 

Posamezniki, ki imajo spondilolistezo, so lahko popolnoma brez težav. Pomoč pri zdravniku poiščejo, ko se pojavijo bolečine. Najpogosteje gre za mehansko bolečino v križu, ki odleže v mirovanju. Velikokrat se ji pridruži bolečina v nogi, ki se pojavi pri hoji ali v dlje časa trajajočem sedečem položaju. Z ozirom na etiopatogenezo ločimo šest različnih tipov, najpogostejša sta istmična in degenerativna spondilolisteza.

Tipi spondilolistez po vzroku
Tipi spondilolistez po vzroku
 
Težave sprva zdravimo z nizom konzervativnih ukrepov. Svetujemo izogibanje sprožilnim momentom, modifikacijo športnih in fizičnih aktivnosti in redno opravljanje vaj za stabilizacijo trupa. Proti bolečinam predpišemo ustrezna analgetična zdravila in fizikalno terapijo, medtem ko se nošnji opornic oz. ortoz praviloma izogibamo. V primeru, da je konzervativno zdravljenje po pol leta neuspešno, da se pojavi huda deformacija, da gre za jasno nestabilen segment ali da pride do napredujoče okvare živčnih korenin, predlagamo operativno zdravljenje. V poštev pride kirurška poprava deformacije in zatrditev okvarjenega segmenta.   
Poprava istmičnega zdrsa petega ledvenega vretenca 2. stopnje, sprostitev živčnih korenin in zatrditev segmenta L5-S1
Poprava istmičnega zdrsa petega ledvenega vretenca 2. stopnje, sprostitev živčnih korenin in zatrditev segmenta L5-S1

 

 

"Ko vidim rešilni avtomobil, si rad predstavljam, da se rojeva nov otrok in ne, da nekdo umira."

Phil Lester