Sakro-iliakalna bolečina


Shematski prikaz bolečine, ki izvira iz sakro-iliakalnega sklepa
Shematski prikaz bolečine, ki izvira iz sakro-iliakalnega sklepa

Vzrok za bolečino v križu je v 75 % primerov okvara medvretenčne ploščice ali malih sklepov v hrbtenici, v skoraj 20 % pa je bolečina povezana s spremembami v sakro-iliakalnem sklepu. Disfunkcija sakro-iliakalnega sklepa je lahko posledica poškodbe, poroda, zatrditve ledvene hrbtenice ali pa se pojavi v sklopu vnetnega dogajanja. Pacienti lahko navajajo nelagodje ob polni obremenitvi noge v stoječem položaju, bolečine do kolena, ki se pojavijo že po nekaj metrih hoje, in pogosto nezmožnost počivanja oz. spanja na oboleli strani. Velikokrat se takšne težave pojavijo pri mladih ženskah zaradi razmikanja medeničnih kosti med porodom.


Ob bolečini v križu je potrebno najprej kot vzrok bolečine s pregledom in preiskavami izključiti spremembe na hrbtenici. Sledi usmerjen natančni klinični pregled sakro-iliakalnega sklepa, ter v primeru potrditve diagnoze protibolečinska infiltracija sklepa pod kontrolo rentgenskega ojačevalca za postavitev dokončne diagnoze.

Shematski prikaz titanijevih implantatov v sakro-iliakalnem sklepu
Shematski prikaz titanijevih implantatov v sakro-iliakalnem sklepu

Tovrstne težave se zdravijo s fizioterapijo, spremembo življenjskega sloga, masažami, zdravili proti bolečinam in lokalnimi injekcijami, kar velikokrat vodi v zmanjšanje bolečin. V trdovratnih primerih pride v poštev operativna zatrditev na minimalno invazivni način s pomočjo trikotnih titanijevih vsadkov oblikovanih za učvrstitev nestabilnega sakro-iliakalnega sklepa (prispevek Dnevnik, 2016).

 

"Če bomo govorili o drugačnosti, če bomo mislili drugačnost, če bomo drugačnost čutili, bomo nekega dne drugačnost živeli. Čas je, da v sebi odkrijemo širne poljane, po katerih se lahko sprehodi brezmejni duh."

Grega Zalokar