O povrnitvi zdravja po operaciji


Ob odhodu iz bolnišnice prejmete navodila, kako se z ozirom na operativni poseg, ki je bil pri Vas opravljen, doma obnašate in stopnjujete funkcionalne obremenive. Naša želja je, da si povrnete zdravje v celoti, saj boste lahko le na ta način zadovoljno zakorakali novim življenjskim izzivom naproti.

Hoja po mikrodiscektomiji
Hoja po mikrodiscektomiji

Po mikrodiscektomiji

 

Pacientom po evakuaciji hernije disci svetujemo stopnjevane sprehode v naravi po ravni podlagi. Gre za najbolj fiziološko aktivnost človeškega telesa, ki enakomerno obremenjuje in krepi mišice stabilizatorje trupa. Pri sedenju brez opore za ledveni del ali pri dvigovanju bremen iz predklona se izrazito poveča intradiskalni tlak, ki lahko povzroči ponovitev obolenja (recidiv hernije). Iz tega razloga vsaj 4 tedne po operaciji odsvetujemo nepravilno in dolgotrajno sedenje, daljšo vožnjo z avtomobilom (več kot pol ure), dvigovanje bremen in delo v predklonu. Zaradi neugodnega položaja ledvene hrbtenice v skrajni fleksiji v tem prvem pooperativnem obdobju odsvetujemo kolesarjenje.

 

Po mesecu dni ocenjujemo, da je diskalni prostor zapolnila dobro organizirana brazgotina, in da je verjetnost recidiva hernije manjša. Nastopil je pravi trenutek za kompleksno balneorehabilitacijsko obravnavo v zdravilišču, ki je namenjena odpravljanju slabše gibljivosti hrbtenice, zmanjševanju bolečin in izboljšanju delovanja živčnih korenin. Po zaključenem zdraviliškem zdravljenju se boste predvidoma vrnili na staro delovno mesto in pričeli postopoma z športnimi aktivnostmi.

 

V času po operaciji potrebujete ustrezno motivacijo, da začnete aktivno sodelovati v procesu rehabilitacije in da redno opravljate vaje za jačanje trebušne in hrbtne muskulature. Občasno pacient svojega zdravstvenega stanja nekaj tednov po operaciji ne jemlje več tako resno, saj je akutna bolečina v nogi izzvenela. Pojavi se lahko mehanska bolečina v križu, ki je kirurško ne zdravimo, in je pogosto razlog za podaljšano odsotnost z dela in nepotrebne ponovne obiske pri zdravniku. Temu se želimo na vsak način izogniti, zato Vas neprestano pozivamo k rednemu opravljanju vaj.

V zgodnjem obdobju po dekompresiji odsvetujemo kidanje snega
V zgodnjem obdobju po dekompresiji odsvetujemo kidanje snega

Po dekompresiji ledvene hrbtenice

 

Svetujemo Vam sprehode v naravi po ravni podlagi, brez omejitev. Gre za najbolj fiziološko aktivnost človeškega telesa, ki enakomerno obremenjuje in krepi mišice stabilizatorje trupa. Odsvetujemo pripogibanje (npr. pobiranje jagod), ki dodatno razteguje med operacijo že poškodovan ekstenzijski aparat ledvene hrbtenice (odstranitev trnastih odrastkov, supraspinoznega ligamenta, poškodba mišice multifidus). Odsvetujemo dvigovanje bremen (npr. nošnja drv), saj po operaciji mišica multifidus ni sposobna takojšnjih sub-maksimalnih obremenitev. Odsvetujemo tudi rotacije v ledvenem predelu (npr. kidanje snega, igranje nogometa, tenisa), saj lahko pride do subluksacije fasetnih sklepov, ki so bili med operacijo poškodovani.

 

Po 6-ih tednih se v večini primerov oblikuje brazgotina, ki delno nadomesti poškodovan ekstenzijski mehanizem ledvene hrbtenice, nakar omejitve niso več potrebne. To je pravi trenutek za organizirano rehabilitacijo v naravnem zdravilišču. Po vrnitvi iz zdravilišča začnemo razmišljati o vključitvi na staro delovno mesto, če še imate delovne obveznosti. Odvisno od obsega dekompresije (npr. treh nivojev) in narave dela (npr. zidar) občasno svetujemo začasno delo z omejitvami. 

 

Razume se, da morate kot pacient sami aktivno sodelovati v procesu rehabilitacije in redno opravljati vaje za jačanje trebušne in hrbtne muskulature. V nasprotnem primeru se lahko pojavi mehanska bolečina v križu, ki je kirurško ne zdravimo, in je pogosto razlog za podaljšano odsotnost z dela in nepotrebne ponovne obiske pri zdravniku.

Težko fizično delo v prvem obdobju po zatrditvi hrbtenice ni dovoljeno
Težko fizično delo v prvem obdobju po zatrditvi hrbtenice ni dovoljeno

Po zatrditvi ledvene hrbtenice

 

Po posegu Vam svetujemo čimveč sprehodov v naravi po ravni podlagi. Odsvetujemo pripogibanje, dvigovanje bremen in rotacije v ledvenem predelu, saj lahko nekritično ponavljajoče se obremenitve privedejo do utrujenosti vstavljenega materiala, ki lahko popusti (npr. zlom vijaka), še preden je prišlo do sekundarne zatrditve. Po šestih ali osmih tednih, ko si boste povrnili moči po operativnem posegu, svetujemo balneorehabilitacijo v naravnem zdravilišču. 

 

Po zaključku rehabilitacije lahko pričnete, v kolikor ne opravljate dela, ki zahteva veliko predklonov ali dvigov bremen, delati s polnim delovnim časom. Pri pacientih, ki tekom delovnega procesa dvigujejo bremena (npr. srednja medicinska sestra v bolnišnici) ali ki opravljajo delo v ergonomsko neprimernem položaju trupa (npr. avtomehanik), občasno podaljšamo bolniški stalež še za mesec dni oz. predvidimo postopno prilagojeno vrnitev na delovno mesto. V tem času pacienti dodatno absolvirajo program rehabilitacije in ga vključijo v vsakodnevni ritem. Izjemoma pri težjih fizičnih delih, kjer prilagoditev delovnega mesta ni mogoča (npr. gozdarska dela), svetujemo polno delovne reintegracijo šele po tem, ko so na kontrolnem rentgenskem posnetku že vidni znaki kostne premostitve med vretenci.

Pravilne in napačne obremenitve hrbtenice na delovnem mestu
Pravilne in napačne obremenitve hrbtenice na delovnem mestu

 

Izmed vseh skupin je pri pacientih s spondilodezo najbolj ključno, da redno izvajajo vaje za jačanje stabilizatorjev trupa, saj je prišlo pri operaciji praviloma do najtežje poškodbe mišice multifidus (razen pri minimalno invazivni spondilodezi). Nezadostnost mišičnega steznika se lahko kaže z mehansko bolečino v križu, ki je lahko razlog za ponavljajoče se odsotnosti z dela in ponovne obiske pri zdravniku.

 

"Fizično dobro počutje ni samo eden izmed najpomembnejših stebrov zdravega telesa, temveč je osnova za dinamično in kreativno intelektualno aktivnost."

John F. Kennedy