O operaciji


V spodnjem prispevku so predstavljeni najpogostejši posegi na hrbtenici, ki jih opravljamo na Oddelku za ortopedijo, UKC Maribor. Ti so: evakuacija hernije disci oz. mikrodiscektomija, dekompresija hrbteničnega kanala, zatrditev ledvene hrbtenice oz. spondilodeza ali spinalna fuzija...

Uporaba operativnega mikroskopa pri operaciji hernije disci
Uporaba operativnega mikroskopa pri operaciji hernije disci

Evakuacija hernije disci (mikrodiscektomija)

 

V kolikor ne-operativno zdravljenje Vaših težav ni bilo uspešno in ste se po tehtnem premisleku odločili za operativni poseg, ste na oddelek sprejeti praviloma en dan pred posegom. Mikrodiscektomija zaradi diskus hernije ledvene hrbtenice predstavlja najpogostejšo operacijo na hrbtenici. Pri njej odstranimo del medvretenčne ploščice, ki pritiska na korenino živca, in ponavadi tudi mehko sredico iz mevretenčnega prostora. Vezivni obroč je pri tem, razen manjše dostopne odprtine, nedotaknjen in omogoča delno ohranitev višine medvretenčnega prostora. Poseg opravimo z mikrokirurško tehniko ob uporabi operacijskega mikroskopa, zato je poškodba obhrbteničnih tkiv (mišic) in biomehansko pomembnih hrbteničnih struktur (fasetnih sklepov) mininimalna.

 

Bolečina v nogi v večji meri popusti takoj po operaciji. Predvidoma se boste še isti dan postavili na noge. Na oddelku boste naslednji dan pred odhodom domov pričeli z zgodnjo rehabilitacijo s fizioterapevtom. Izvajali boste vaje za jačanje stabilizatorjev trupa, za kar boste prejeli ustna in pisna navodila. Posredujemo Vam tudi napotke, kako se pravilno usedati, vstajati, ter legati k počitku, da bi imeli v domačem okolju čim manj težav.

Sproščanje živčnih korenin z operativno dekompresijo ledvene hrbtenice
Sproščanje živčnih korenin z operativno dekompresijo ledvene hrbtenice

Dekompresija ledvene hrbtenice

 

Gre za skupino operativnih posegov, pri katerih odstranimo koščeni in vezivni vzrok za utesnitev hrbteničnega  kanala (spinalna stenoza). Lahko odstranimo lamino, rumeni ligament, trnaste odrastke in medialni del fasetnih sklepov. Korenine živcev na ta način sprostimo. Zaradi poškodbe mišice multifidus pride po operacije do prehodne oslabitve iztegnitvenega mehanizma ledvene hrbtenice, zato je ključno, da se po operaciji ustvari čvrsta brazgotina, ki poveča togost ledvenega predela. Pri operaciji poskušamo ohraniti fasetne sklepe, saj lahko drugače pride do nestabilnosti ledvenega segmenta. Rešitev v takem primeru je zatrditev prizadetega nivoja ledvene hrbtenice.

 

Prvi dan po operaciji se boste postavili na noge. Izjemoma Vas bomo mobilizirali šele drugi dan v slučaju nehotene medoperativne poškodbe duralne vreče z likvorejo. Ojačanega ledveno-križnega pasu in bergel po operaciji ne potrebujete. Na oddelku že prvi dan pričnete z izvajanjem vaj za jačanje stabilizatorjev trupa, za kar tudi prejmete ustna in pisna navodila. Podučeni boste, na kakšen način vstajate s postelje oz. se vanjo uležete. Drugi oz. tretji dan boste odpuščeni v domačo oskrbo, pred tem boste samostojno že hodili po stopnicah.

Uporaba vijakov, palic in medvretenčnih kletk pri minimalno invazivni zatrditvi dveh segmentov ledvene hrbtenice
Uporaba vijakov, palic in medvretenčnih kletk pri minimalno invazivni zatrditvi dveh segmentov ledvene hrbtenice

Zatrditev ledvene hrbtenice

(spondilodeza oz. spinalna fuzija)

 

Spondilodeza ledvene hrbtenice je skupina operativnih posegov, kjer zatrdimo en ali več segmentov hrbtenice. Z uporabo umetnih implantatov (vijaki, palice, kletke, umetna kost,...) ustvarimo ustrezno primarno stabilizacijo hrbtenice, ki je potrebna za nemoteno preraščanje kosti med vretenci. Do dokončne sekundarne stabilizacije pride, ko se vretenca med sabo koščeno premostijo. Odvisno od biološkega potenciala posameznika lahko proces traja več let.

 

Takoj po operaciji Vas obravnavamo podobno kot tiste z dekompresijo spinalnega kanala, pri čemer dopuščamo možnost zakasnitve določenih rehabilitacijskih mejnikov (hoja po hodniku, stopnicah). Vztrajamo, da se naslednji dan postavite na noge, čeravno samo za kratek čas. Izjemoma Vas mobiliziramo šele drugi dan v slučaju medoperativne poškodbe duralne vreče z likvorejo. Podučimo Vas, na kakšen način se s postelje vstajate oz. se vanjo uležete. Ojačanega ledveno-križnega pasu in bergel po operaciji ne potrebujete. Na oddelku pričnete z izvajanjem vaj za jačanje stabilizatorjev trupa, za kar tudi prejmete ustna in pisna navodila. 

 

Obravnava je že v bolnišnici zaradi različne dolžine operativnih posegov, števila v zatrditev vključenih ledvenih segmentov in starosti posameznika individualna. Tako Vas lahko v domačo oskrbo odpustimo že drugi dan (npr. minimalno invazivna zatrditev pri 40-letniku) ali šele sedmi dan (npr. 3-nivojska zatrditev pri 78-letni gospe).

"Tragedija je, da se zdravniki in pacienti ne zavedajo vseh stranskih učinkov zdravljenja – če prebereš vse možne stranske učinke, bi se moral vprašati – ali sem res tako bolan, da bom tvegal ta poseg oz. vzel to zdravilo."

Shannon Brownlee